Hoe pak ik een echtscheiding aan?

Scheiden is heel vervelend. Niet alleen voor u maar ook uw partner en kinderen. Er moet bij een scheiding veel geregeld worden. Hoe worden de spullen verdeeld? Wordt de woning verkocht of gaat de ander uitgekocht worden? Hoe verdeelt u de zorg voor de kinderen? Heel veel zaken waar u rekening mee moet houden. Zeker wanneer er conflicten ontstaan rondom het regelen van uw scheiding. Vaak voeren hierbij de emoties de boventoon. Hoe kan u het best een echtscheiding aanpakken?

Maak samen afspraken

Probeer de situatie zo goed mogelijk te bespreken met uw partner. Laat hierbij de emoties niet de boventoon voeren. Laat deze afspraken vastleggen bij een advocaat. Dit heet een echtscheidingsconvenant. U kunt afspraken maken over:

  • Uw kinderen (ouderschapsplan, alimentatie)
  • De woning
  • Verdeling van de spullen
  • Verdeling van pensioen
  • Openstaande schuld

Spreek af met een mediator

Wanneer het niet lukt om afspraken te maken met uw partner, kunt u een mediator inschakelen. Carent is een voorbeeld van een partij die u kan helpen met het maken van afspraken. De mediator begeleidt het gesprek tussen u en uw partner. Een mediator maakt geen beslissingen, zij helpen u met het vinden van een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn.

Schakel een advocaat in

Indien u of uw partner geen mediation wilt of het maken van afspraken niet wil lukken, kunt u de hulp van een advocaat inschakelen. De advocaat onderhandelt namens u met uw partner over de echtscheiding. Uw advocaat vraagt de echtscheiding aan bij de rechtbank. Voor een aanvraag van een echtscheiding bij de rechter is het verplicht om een advocaat in te zetten. Een advocaat is verplicht wanneer u in hoger beroep wilt.

Geef de scheiding door bij de gemeente

De scheiding is officieel wanneer de uitspraak van de rechter staat ingeschreven in de registers van de gemeente. Uw advocaat schrijf de scheiding in, dit gebeurd 3 maanden na de uitspraak. U kunt een akte van berusting ondertekenen wanneer u de 3 maanden niet af wilt wachten. Uw echtscheiding dient binnen 6 maanden na uitspraak ingeschreven te zijn bij de gemeente. Zodra deze stap wordt overgeslagen blijft u voor de wet getrouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *