Je eigen villa ontwerpen? Het kan!

Een eigen villa ontwerpen klinkt voor velen als een utopie. Moet je hier niet immers een architect voor zijn? Eigenlijk wel, maar dat betekent niet dat je niet je droomvilla kunt laten ontwerpen in samenwerking met een architectenbureau. In dit blogartikel wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

De voordelen van een villa (laten) ontwerpen

Waarom zou je überhaupt een villa ontwerpen in plaats van een al bestaande kopen? Dit heeft meerdere voordelen:

  • Zelf bepalen waar je wil wonen
  • Jij bepaalt hoe je woning eruit komt te zien en wordt ingedeeld
  • Geen concessies of compromissen
  • Gloednieuwe villa gebouwd naar huidige standaarden en richtlijnen
  • Duurzame en energiezuinige villa
  • Een unieke villa die nergens anders te vinden is
  • Zelf alle kosten onder controle

Uitbesteden aan een architect

Kortom, je eigen villa (laten) bouwen heeft tal van voordelen, mits je het budget hiervoor hebt. Je doet er echter verstandig aan een architectenbureau in de arm te nemen. Met hen bespreek je wat voor soort villa je voor ogen hebt, je ideeën en de mogelijkheden. Vervolgens gaat de architect voor je aan de slag met het ontwerp. Gedurende het proces blijf je natuurlijk betrokken, onder andere om de koers te wijzigen als dat nodig is en ervoor te zorgen dat de villa inderdaad geheel naar jouw visie wordt ontwerpen.

Ook ondersteuning bij de bouw

Bij het ontwerpen en bouwen van een villa komt een hele hoop kijken. Daarom blijven veel architectenbureaus je tijdens de bouw van de villa ondersteunen. Op deze manier wordt je ontlast en ben je verzekerd van het feit dat het huis 100% volgens ontwerp wordt gebouwd. Dat is wel zo’n fijn idee.

Tal van mogelijkheden

In principe is geen idee te gek daar waar het aankomt op het laten ontwerpen van een villa. Er zijn verschillende architectenbureaus die villa’s in talloze stijlen kunnen maken. Denk hierbij aan kubistische villa’s, landelijke stijl villa’s, villa’s met een rieten dak, klimaatneutrale villa’s, noem maar op.

Het juiste architectenbureau kiezen

Het vinden van het juiste architectenbureau is zo makkelijk nog niet. Houd bij je keuze in ieder geval rekening met de volgende factoren:

1. Ervaring

Het liefst neem je een architect in de arm met veel ervaring en met een uitgebreide portfolio.

2. Stijl

Niet elk architectenbureau ontwerpt villa’s in dezelfde stijl. Zoek daarom een bureau uit dat ontwerpt in de stijl die jij voor ogen hebt.

3. Ook voor villa bouwen?

Het is wel zo handig als je bij de architect terecht kunt voor ondersteuning tijdens de villa bouwen. Een voorbeeld van een dergelijk bureau is The Citadel Company, maar hiernaast zijn er ook andere bureau’s die dit doen. Houd er wel rekening mee dat hier doorgaans extra kosten bij komen kijken.

4. Persoonlijke klik

Een goede klik met de architect(en) is belangrijk, aangezien je regelmatig met elkaar in overleg zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *